Amsterdam

Antti Tarvainen

co-founder, Avanto Helsinki

Miksi Amsterdam on sykkivin?

Amsterdamissa on onnistuttu luomaan pikkukylämäinen tunnelma, ja ilmapiiri, jossa ihmisten on helppo jutella toisilleen. Kaupunki on tiiviisti rakennettu ja ihmisläheinen.

Mistä asioista syke muodostuu?

Tiiviistä rakentamisesta, erilaisuudesta ja erilaisista alueista. Yhteisiä tiloja tulee olla paljon. Myös palveluiden tulee olla helposti ja tiiviisti ihmisen saatavilla, kuitenkin hajautettuna eri toimijoille. Sykkivässä kaupungissa voit samalla alueella käydä töissä, leikkiä lasten kanssa puistossa ja löytää sieltä myös tarvitsemasi palvelut. Sykkivässä kaupungissa lähtökohtana ovat elämisen helppous ja palveluiden saatavuus.

Mitä sinulle tärkeitä asioita Suomen kaupungeista puuttuu?

Iso ongelma kaupungeissamme on ”talonpoikaisunelma” väljyydestä. Väljyyttä ja kaupungin levinneisyyttä pidetään hyvänä asiana, vaikka todellisuudessa asia on päinvastoin. Myös puolivalmiiden ja helposti muovattavien tilojen puute on ongelma. Tällä hetkellä tilat eivät kannusta vuorovaikutukseen ja yhteisöllisyyteen. Ilmastonmuutoksen kannalta kaupunkien tulisi motivoida ihmisiä pyöräilyyn ja julkisen liikenteen käyttämiseen. Monissa Suomen kaupungeissa julkisen liikenteen verkosto on edelleen surkea. Auton omistaminen ei saisi olla järkevää.