Asuminen ja kaupungistuminen

Osmo Soininvaara

Luennoitsija, kolumnisti, tietokirjailija ja hallitusammattilainen

1. Miltä urbanisaatio näyttää tutkimushankkeidenne kautta?

 

Mielestäni Helsingissä ja kaikissa isommissa läntisissä kaupungeissa on tapahtunut selkeä asennemuutos. Keskustat ovat todella suosittuja asuinpaikkoja nykyään, kun aiemmin niitä pidettiin vaarallisina ja ihmiset halusivat asua lähiöissä. Asuntojen hinnoissa tämä näkyi niin, että asunnot olivat kalliimpia Tapiolassa kuin Kruununhaassa. Tänä päivänä nuoret aikuiset haluavat asua ratikkakaupungeissa.

Ennen asuminen kaupungeissa oli epäterveellistä ja asumisen elinajanodote oli useita vuosia lyhyempi kaupungeissa kuin maalla. Tämä johtui muun muassa siitä, että kaupungissa oli enemmän ilmansaasteita. Auton polttoaineissa oli lyijyä ja talojen lämmitykseen käytettiin hiiltä.

Toinen tekijä, mikä on vaikuttanut kaupunkien suosioon, on niiden kiinnostavuus. Kaupungeissa tapahtuu: siellä ovat palvelut ja tapahtumat. Internet on mahdollistanut sen, että asukkaat voivat järjestää tapahtumia itse helposti sosiaalisen median kautta. Kesällä oli joka päivälle tarjolla tapahtumaa. Minulle kesällä järjestettävistä tapahtumista tulee mieleen esimerkiksi Kallio Block Party, purjehduskisat ja kaljakellunta.

 

2. Miltä urbanisaation tulevaisuus näyttää?

 

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Se tiedetään, että tekijät, jotka ovat vaikuttaneet muutoksen tapahtumiseen, ovat pysyviä. Muutos alkoi Suomessa noin viimeisen 15 vuoden sisällä, Yhdysvalloissa tämän suuntainen kehitys alkoi jo aikaisemmin. Vielä kymmenen vuotta sitten Helsingin seudun kasvusta puolet meni kehyskuntiin, nyt enää 10 prosenttia ja jotkut niistä ovat jopa muuttotappiokuntia.

 

3.  Miltä teidän unelmienne kaupunki näyttää?

 

En ole koskaan varsinaisesti unelmoinut kaupungista, mutta pidän suunnasta mihin Helsinki on menossa ja olen kyllä ehdottomasti kaupunki-ihminen.

Esimerkillisiä kaupunkeja ovat muun muassa Berliini, Barcelona, Vancouver ja Kööpenhamina. Näistä voitaisiin kopioida onnistuneita ratkaisuja. Mielestäni taito tehdä asukkaan kannalta parempia kaupunkeja paranee koko ajan.