01.07.2015

Kehärata avautui

DSC_0045

Heinäkuun 1. päivänä käyttöön otettu kehärata parantaa merkittävästi pääkaupunkiseudun joukkoliikennetarjontaa. Se toimii sekä tehokkaana, tiheästi liikennöitynä raideyhteytenä Helsinki-Vantaan lentoasemalle että tärkeänä poikittaisena joukkoliikenneyhteytenä, joka palvelee suuria matkustajamääriä.

HSL:n arvion mukaan Kehäradalla tehtävien matkojen määrä kipuaa noin 150 000 matkaan päivässä.

– Suunniteltu 10 minuutin vuoroväli ja liikennöinti molempiin suuntiin takaavat hyvän palvelutason verrattuna lähes kaikkiin lentokenttäratoihin eri puolilla maailmaa. Tulevaisuudessa kaupunkiratojen liikennetiheyttä on mahdollisuus tihentää, jolloin vuoroväli lyhenisi entisestään, sanoo ylijohtaja Kari Ruohonen Liikennevirastosta .

Helsingin seudun kuntien lisäksi Kehärata palvelee koko Suomea toimiessaan lento- ja kaukojunaliikenteen yhdistävänä linkkinä muualle maahan. Sen odotetaan helpottavan myös kehäteiden ruuhkia, kun sadat radan varren liityntäpysäköintipaikat löytävät käyttäjänsä.

Kehäradan suunnittelussa on pyritty positiivisen palvelukokemuksen luomiseen, joka näyttäytyy radalla muun muassa arkkitehtuuriltaan korkeatasoisina asemina, nykyaikaisina Flirt-junina ja sujuvina vaihtoyhteyksinä. Myös esimerkiksi esteettömyyteen on panostettu vahvasti.

Piristysruiske elinkeinoelämälle

Kehärata tuo uutta voimaa koko pääkaupunkiseudulle, sillä investointihankkeena sen tavoitteena on toimia piristysruiskeena koko alueelle ja nostaa kehittäminen kertahypyllä uudelle tasolle.

– Liikenne ja taloudellinen kasvu ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa: liikenteen ja infrarakentamisen suorat työllisyysvaikutukset ovat Suomessa merkittävät, mutta mittavin potentiaali piilee epäsuorissa vaikutuksissa, Ruohonen esittää.

Yksinkertaisimmillaan työasialiikenteen nopeutuminen ja helposti saavutettavat palvelut auttavat luomaan talouskasvua, joka puolestaan ruokkii yritysten investointimahdollisuuksia ja positiivista kehää.

Sujuvat työmatkat ovat yksi elinkeinoelämän kilpailuvaltti ja kuntien vetovoimatekijä. Uusia, elinvoimaisia työpaikka-alueita odotetaan syntyvän Kehäradan varrelle esimerkiksi juuri Aviapolikseen (ja erityisesti Aviapolis Asema ympäristöineen), jonne sijoittuu tulevaisuudessa noin 50 000 työpaikkaa sekä asunnot noin 20 000 vantaalaiselle. Myös Vehkalalla on edellytykset kasvaa merkittäväksi yritysalueeksi. Uusille työpaikka-alueille suuntaavien lisäksi Kehärata helpottaa merkittävästi esimerkiksi noin 20 000 lentoaseman alueella työskentelevän työssäkäyntiä.

Kuvia ja tunnelmia avajaisista löydät Aviapolis Aseman Facebook-sivuilta.

Käy myös katsomassa avausvideomme Youtubesta! 

DSC_0026 DSC_0028 DSC_0031 DSC_0032 DSC_0036 DSC_0037 DSC_0042 DSC_0047 DSC_0051

Kuvat: Aviapolis Asema