21.11.2014

Menneiden vuosikymmenien tähti herää henkiin Aviapolis Aseman läheisyydessä

sim_vk_lokki-tiedote_4_crop_630x360

Aivan Aviapolis Aseman naapurissa, Suomen Ilmailumuseossa, käynnistyy joulukuussa projekti ilmojen valtiattaren kunnostamiseksi. Viimevuodet Helsinki-Vantaalla ulkosäilytyksessä majailleella DC-3-koneella eli tuttavallisemmin ”Lokilla” koittaa onnen päivät. Tämä Kaliforniassa vuonna 1943 rakennettu Finnairin entinen matkustuskone kunnostetaan ensi kesäksi vanhaan loistoonsa. Projekti on Suomen Ilmailumuseon, Vantaan kaupungin, Osuuskunta Suomen Asuntomessujen ja Airveteran Oy:n yhteistyön tulosta, sekä Ilmailumuseoyhdistys ry:n tukema.

”Lokki tehtiin alun perin sotilaskäyttöön ja se on ollut mukana myös Normandian maihinnousussa”, Markku Kyyrönen, Ilmailumuseon johtaja, valottaa koneen vaiheikasta historiaa. ”Se on myös toinen kone, joka on koskaan laskeutunut Helsinki-Vantaalle. Tämä tapahtui Olympia-kesänä 1952. Eroa ensimmäisen kanssa oli vain muutamia minuutteja. Lokki palveli lomamatkalaisia ympäri Eurooppaa aina swengaavalta 50-luvulta vuoteen 1966 saakka”, Kyyrönen tietää kertoa. Tämän jälkeen kone jatkoi vielä pitkää uraansa rahti-, kartoitus- ja sotilaskuljetuskoneena aina vuoteen 1986.

Lokin sisarusparven jäsenet ovat myös onnekkaita. OH-LCH on parven vetrein. Se nimittäin lentää yhä tänä päivänä. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä tämä ilmojen lady liitämässä Asuntomessujen yllä ensi kesänä. Kyyrönen paljastaa, että Ilmailumuseosta löytyy myös toinen Lokin sukulainen, Douglas DC-3 OH-VKB. Museo suunnittelee Asuntomessujen kunniaksi teemakierroksia näyttelyyn, jossa asiakkaat pääsevät oppaan johdolla tutustumaan koneen matkustamoon. Juuri tämän samaisen koneen voi myös bongata Alfred Hitchcockin Topaz -elokuvasta, joka sain ensi-iltansa vuonna 1969.

Lokin henkiin herättämiseen on jokaisen mahdollisuus osallistua ja valmista työtä yleisö pääsee ihailemaan loppukesästä Vantaan asuntomessualueella. Ilmoittautuneita kunnostustöihin on tullut jo kymmenittäin, Kyyrönen iloitsee. Hän toivottaa kaikki innokkaat mukaan liittymään Lokin tukijoukkoihin. Talkoopäivä järjestetään keväällä 2015, kunhan ilmat ovat lämmenneet.

Noihin aikoihin Helsinki-Vantaan läheisyydessä tapahtuu paljon. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, juna kiidättää matkustajia pitkin Kehärataa Aviapolis Asemalle, Helsinki-Vantaalle ja muille radan asemille. Lokki-projekti edustaa vauhdilla kehittyvän Helsinki-Vantaan ympäristön yhteistyötä parhaimmillaan. Kun historia ja uudet kaupunginosat elävät rinnakkain toisiaan rikastuttaen.

Lisätietoa Lokki-projektista: http://www.lokkiprojekti.fi/

Tule mukaan projektiin: http://www.lokkiprojekti.fi/lomake.html?id=3

Tutustu Ilmailumuseon toimintaan: http://www.ilmailumuseo.fi/

Turun Rakennusmestariyhdistys Joensuun retkellä elokuussa 1953, taustalla ”Lokki”. Keskellä koneen päällikkö, lentokapteeni Helge Laitinen. Kuva: Helge Laitisen arkisto / SIM

Turun Rakennusmestariyhdistys Joensuun retkellä elokuussa 1953, taustalla ”Lokki”. Keskellä koneen päällikkö, lentokapteeni Helge Laitinen. Kuva: Helge Laitisen arkisto / SIM