Mitkä ovat tulevaisuuden työn kolme suurta muuttujaa?

Heikki Valkama

Päätöimittaja, Image 

@heikkivalkama

 

Millaisessa maailmassa tulemme tekemään töitä ja miten? Mitkä ovat kolme suurta muuttujaa? Haastattelussa Imagen päätoimittaja Heikki Valkama.

1. Digitalisaation myötä työ ei ole enää sidottu paikkaan.

Tästä vapaudesta seuraa myös haasteita. Miten palavereita järjestetään, kun tiimit eivät enää työskentele samassa rakennuksessa ja miten voidaan hoitaa tarvittavat kohtaamiset tiimissä, sitomatta ketään liikaa? Uskon, että liikkuvat toimistot tulevat yleistymään entisestään ja perinteinen työhuoneajattelu taas tulee vähenemään. Toinen digitalisaation suuri vaikutus liittyy jakamiseen ja sen tehostumiseen. Meillä lehtialalla tämä muutos näkyy esim. sisällön tuottamisen ja jakamisen mahdollisuutena ilman suurta pääomaa. Nykyään lähes kuka tahansa voi tuottaa sisältöä ja jakaa sitä koko maailmalle ilman paino ja jakelukustannuksia.

2. Suuri tulevaisuuden työn kysymys liittyy työn globalisoitumiseen ja sen seurauksiin.

Kuinka alas palkat voidaan matalan tuottavuuden töissä tai vaikkapa hoiva-alalla laskea, ja mihin raja vedetään? Voivatko esim. perinteisen palvelualan yritykset, vaikkapa siivousfirmat, päätyä muutan suuren kansainvälisen yrityksen haltuun. Alalla, jossa sama palvelu voidaan tarjota etäyhteyden kautta toiselta puolelta maapalloa, tämä muutos on jo nähtävissä. IT-tuen ulkoistaminen Intiaan on esimerkki tästä muutoksesta. Mitkä työt katoavat halvempiin maihin?

3. Tulevaisuuden työpaikka ja toimistoalue on parhaimmillaan kaupunkimainen ympäristö, jossa vapaa-aika ja työ yhdistyvät.

Konttorirakennus voisi pitää sisällään kuppiloita ja kauppoja, pelkän työpaikkaravintolan sijaan. Tässä on mahdollisuus luoda työpaikasta kiinnostava ja houkutteleva paikka viettää aikaa.