New York

Eva Torra

Suomen maajohtaja, Apollomatkat

Mikä on sinun mielestäsi maailman sykkivin kaupunki tai kaupunginosa?

Pohdin pitkään, mutta päädyin lopulta siihen, että kaikista kaupungeista, joissa olen käynyt, maailman sykkivin kaupunki on New York.

Mistä  asioista syke muodostuu? 

Syke tulee suurkaupungin tunteesta, NY ei oikeasti nuku koskaan. Jetlägista johtuen aamut ovat aikaisia ja on ihana herätä kaupungin kanssa täyteen tohinaan. Nautin aamulenkeistä. Kaupat ovat auki 24h. Ravintolat, teatterit, konsertit, museot ja yöelämä on vilkasta. Yökaupoissa käyminen on mahtavaa.  Syke syntyy myös äänistä, ihmisten vilinästä, liikenteestä ja metrosta. Parasta Nykissä on sekoitus erilaisia kulttuureita, ihmisiä, kieliä ja kaupunginosia, joilla on omat juttunsa. Nykin historia perustuu kaupungin vetovoimaan ja vaikka se on vanha, se on samalla moderni. 4 päivää jetlagissakin riittää nostamaan omaa sykettä. Nykistä tehdyt leffat tekevät monista asioista niin tuttuja. Kaupunki tuntuu läheisemmältä kuin se oikeasti onkaan. Joskus valitsen elokuvan siksi, että siinä on hienoja kuvia Nykistä.

Mitä sinulle tärkeitä asioita Suomen kaupungeista puuttuu?

Massaa eli paljoutta ja runsautta. Niin eri kulttuureita kuin ihmisvilinääkin. ”Rosoisuutta”, joka saa näkyä. Historiaa eli vanhoja ja tiiviitä idyllisiä keskustoja, jotka ovat ihmisen kokoisia. Vanhat rakennukset ja arkkitehtuuri ovat minulle todella tärkeitä ja iso osa kaupungin sielua. Ihailen suuresti Euroopan vanhoja pääkaupunkeja kävelykeskustoineen, esim. Stuttgart ja Barcelona. Myös vanhat keskiaikaiset pienet kaupungit kuten Siena ja Hvar Kroatiassa ovat ihmisen kokoisia (kävelykoko) ja upeita kaupunkirakentamisen näytteitä vanhoilta ajoilta.

Kulttuurin ja esim. rantabulevardin hyödyntäminen on Helsingissä alkanut jo hahmottua. Barcelona on tehnyt upean työn muuttamalla  vanhat satama-alueet rantabulevardin osaksi uusine hotelleineen ja palveluineen. Joskus pitää ajatella isosti ja mielellään aina kaupunkilaisten, mutta myös turistien näkökulmasta. Monet kaupungit Suomessa ovat 70-luvulla rakennettuja ja eivät todellakaan ole kauniita, siitä ei tarvitse varmasti edes kiistellä.