06.09.2016

Pohjoismaiden parhaat vaihtoyhteydet maailman eri kolkkiin löytyvät Helsinki-Vantaalta

Helsinki_Airport_Terminal_2_3

Lentoasemajärjestö ACI Europen julkaiseman tuoreen tutkimuksen mukaan Helsinki-Vantaan lentoasema on Euroopan 12. merkittävin vaihtolentoasema eli hubi. Helsinki-Vantaan merkitys kansainvälisen vaihtolentoliikenteen solmukohtana on suurempi kuin minkään toisen pohjoismaisen lentoaseman.

Helsinki-Vantaan tarjoamien vaihtoyhteyksien määrä on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana yli 75 prosenttia. Sen ansiosta lentoasema on noussut Euroopan tärkeimpien lentoliikennekeskuksien eli hubien joukkoon.

Tutkimuksessa mitattiin niitä päälentoasemien tarjoamia vaihtoyhteyksiä, jotka asiakas voi ostaa lentoyhtiöltä yhtenä lippuna.

Helsinki peittoaa vaihtoyhteyksissä Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon lentoasemat. Kun vaihtoliikennettä kehitetään, siitä hyötyvät kaikki. Tämä näkyy Suomessakin, sillä suomalaisilla on väestömäärään suhteutettuna erinomaiset yhteydet eri puolille maailmaa.

 

MENESTYVÄ KANSAINVÄLINEN LENTOASEMA STIMULOI TALOUTTA

Finavian toimitusjohtaja Kari Savolaisen mukaan lentoliikenne tukee vahvasti Suomen talouden kilpailukykyä. Hänen mukaansa Suomeen tarvitaan nyt kansallinen projekti, jossa hyvistä lentoyhteyksistä otetaan kaikki mahdollinen irti niin matkailun kehittämisessä kuin investointien ja ulkomaisten yhtiöiden toimipisteiden houkuttelussa Suomeen.

– Menestyvä kansainvälinen lentoasema stimuloi maansa taloutta ja työllisyyttä ja sillä tärkeä merkitys koko kansantalouden kannalta. Esimerkiksi Suomessa lentoliikenne työllistää 100 000 henkeä ja sen osuus bruttokansantuotteesta on noin kolme prosenttia. Tämä on yksi syy siihen, miksi lentoasemat havittelevat kasvua vaihtomatkustuksesta ja miksi kilpailu eri lentoasemien välillä on kovaa, hän sanoo.

Finavian kehitysohjelman myötä Helsinki-Vantaa on muutaman vuoden sisällä valmis palvelemaan 20 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Lentoaseman laajentaminen takaa Suomen hyvät lentoyhteydet myös tulevaisuudessa. Uutta kasvua haetaan paitsi lisäämällä kapasiteettia myös panostamalla entistä enemmän markkinointiin ja myyntiin.

– Hyvän maantieteellisen sijainnin ja kilpailukykyisten palveluiden lisäksi Helsinki-Vantaan etuna on, että lentoasemalla on tilaa kasvaa. Terminaaleja on mahdollista laajentaa ja kiitotiekapasiteetti riittää kasvavalle liikenteelle. Lisäksi lentokonemelun vaikutusalueella asuvien määrä on pieni verrattuna moniin eurooppalaisiin lentoasemiin, Savolainen toteaa.

 

LISÄTIETOA:

Koko raportti löytyy osoitteesta: https://www.aci-europe.org/component/downloads/downloads/4685.html

Finavia tarjoaa ja kehittää lentoasema- ja lennonvarmistuspalveluja, joiden kulmakivinä ovat turvallisuus, asiakaslähtöisyys ja kustannustehokkuus. Finavian kattava 22 lentoaseman verkosto mahdollistaa kansainväliset yhteydet Suomesta maailmalle − ja maailmalta eri puolille Suomea. Helsinki-Vantaan lentoasema on Pohjois-Euroopan johtava vaihtoasema kaukoliikenteessä. Vuoden 2015 liikevaihto oli 353 miljoonaa euroa ja konsernin henkilöstömäärä 2300.

ACI Europe (European region of Airports Council International) on Euroopan lentoasemien yhteistyöjärjestö. Se edustaa lähes 500 lentoasemaa 45 Euroopan maassa. Vuonna 2014 sen jäsenlentoasemien kautta kulki yli 90 % Euroopan kaupallisesta lentoliikenteestä, eli yli 1,8 miljardia matkustajaa. www.aci-europe.org

 

KUVA: Finavia Oyj