05.12.2014

Tällainen on aidosti sykkivä kaupunki

Lähdimme selvittämään millaisista palikoista kaupungin tai kaupunginosan syke rakentuu. Saimme kuulla ja lukea monia mielenkiintoisia tarinoita, kiitos niistä! Haastattelimme seitsemää ihmistä ja omia mielipiteitään sivuilla jakoi 17 ihmistä. Sykkivimmäksi kaupungiksi nousi haastatteluiden ja ihmisten omien kokemusten pohjalta New York ja Euroopan sykkivin kaupunki oli puolestaan Berliini. Kolmannen sijan jakoivat Amsterdam, Lontoo ja Helsinki.

Kaupungin syke muodostuu lukuisista eri tekijöistä ja joillakin ihmisillä jo sana ‘syke’ aiheuttaa tietyn tyyppisen energisen latauksen. Sykkeeseen rinnastettiin usein tunnelma, ilmapiiri ja tietysti ihmiset. Sykkivässä kaupungissa on paljon tai jopa liiaksikin erilaisia ärsykkeitä. Ärsykkeet eivät saa olla pelkästään havainnoitavia, vaan niiden pitää myös liittyä tekemiseen ja elämiseen. Näin syke kuvaa sekä ihmisen että kaupungin aktiivisuutta, jos aktiivisuutta on paljon, niin syke on korkealla. Aktiivisuuteen ja tekemiseen yhdistettiin myös nykymetropolien 24h elämä, jolloin harrastuksia ja arkisia asioita pystyy toteuttamaan kellonaikaan katsomatta.

Kaupungin historia ja maan kulttuuri vaikuttavat myös sykkeeseen. Historia näkyy esimerkiksi alueen arkkitehtuurissa, joka on myös osatekijä tunnelman luomisessa. Myös kulttuuri ja kielet yhdistetään osaksi kaupunkia ja sen sykettä.

Syke koostuu siis monesta tekijästä ja riippuu myös aina ihmisestä, miten hän sykkeen käsittää. Mistä kaupungin syke Sinun mielestäsi muodostuu? Vielä voit jakaa näkemyksesi ja kertoa tarinasi täällä!